Διακοπές στην Κρήτη



Τι να πρωτοπεί κανείς για την Κρήτη και από πού να ξεκινήσει τις περιπλανήσεις του στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας; 
ΕΙΜΕΙΛ   jacobtaxi@hotmail.com
Tel:+306937788800 --+306938816000

Απ’ τα Χανιά στο Ρέθυμνο κι απ’ το Ηράκλειο στον Άγιο Νικόλαo και την Ιεράπετρα. Ή μήπως να επιλέξει ένα ορεινό χωριό για ηρεμία κι επαφή με τη φύση; Βέβαια, πώς να αντισταθεί κανείς στα 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμών και τα κρυστάλλινα νερά του κρητικού πελάγους;
 
Κνωσός: Στη γενέτειρα του μινωικού πολιτισμού
Την ίδια ημέρα μπορείτε να συνδυάσετε και μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, με εκθέματα που καλύπτουν γύρω στα 5.500 χρόνια ιστορίας, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Εδώ φιλοξενούνται μοναδικά στον κόσμο αριστουργήματα της μινωικής τέχνης.
 
Συνεχίστε τις αρχαιολογικές σας ανακαλύψεις στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου με μια επίσκεψη στα ερείπια του ανακτόρου της Φαιστού. Kατευθυνθείτε περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου στην εύφορη κοιλάδα της Κάτω Μεσαράς. Ανασκαφές που έγιναν εδώ το 1908 από τον ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ -και πιο συγκεκριμένα στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του μινωικού παλατιού- αποκάλυψαν ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα στον κόσμο: τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού.
 
Στο Ηράκλειο του χθες και του σήμερα
Η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, που συνδυάζει αρμονικά το χθες με το σήμερα. Διάφορα μνημεία και διάσπαρτα αξιοθέατα στην πόλη μαρτυρούν το σπουδαίο ιστορικό της παρελθόν και τους διαφορετικούς πολιτισμούς που άνθισαν εδώ από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια. Στο Ηράκλειο θα συναντήσετε από βυζαντινά οικοδομήματα και ενετικά κτίρια, μέχρι οθωμανικά μνημεία.
 
Το ενετικό φρούριο, Κούλες, δεσπόζει στην είσοδο του παλιού βενετσιάνικου λιμανιού του Ηρακλείου. Κάποτε προστάτευε την πόλη από επιθέσεις. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης και μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες για ρομαντικές βόλτες δίπλα στη θάλασσα.

Για πεζοπορία στο μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης

Εκτός από σπουδαία ιστορία και μοναδικούς στον κόσμο αρχαιολογικούς θησαυρούς, η Κρήτη διαθέτει και καταπληκτικά φυσικά αξιοθέατα. Το Φαράγγι της Σαμαριάς έχει αναδειχθεί… με τη βούλα της UNESCO ως ένα μοναδικό «απόθεμα βιόσφαιρας», ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης το έχει ανακηρύξει «μνημείο φυσικής ομορφιάς». 
Με 18 χιλιόμετρα μήκος είναι το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Βρίσκεται στα Λευκά Όρη και ξεκινά από υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων στην περιοχή Ξυλόσκαλο. Καταλήγει στην Αγία Ρουμελη στη νότια Κρήτη, όπου «ανταμώνει» τα νερά του λιβυκού πελάγους.

Η νεολαία επιλέγει Χανιά…
Αν έχεις περάσει καλοκαίρι στα Χανιά, ξέρεις τι πάει να πει καλοπέραση! Κι αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμη, βάλτο ψηλά στη λίστα των επόμενων ταξιδιωτικών σου προορισμών! 
Λίγο η ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη των Χανίων με τα πλακόστρωτα στενά, τα διατηρητέα, τις νεοκλασικές επαύλεις και τις βενετσιάνικες οικίες, λίγο τα σπουδαία αξιοθέατα της πόλης, το παλιό λιμάνι με το χαρακτηριστικό φάρο -σήμα κατατεθέν των Χανίων- τις απίθανες παραλίες σε πολύ κοντινή απόσταση, τα χρώματα κι αρώματα του τόπου… τελικά, δε θέλει και πολύ για να ερωτευτεί κανείς τα Χανιά!